Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Jupić: Manje oboljelih od koronavirusa, Vlada usvojila Financijski plan ZZO ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepromijenjena, ali da se ipak bilježe povoljniji trendovi.

- Raduje nas da je manji broj COVID pozitivnih i nešto manji broj smrtnih slučajeva nego što je bilo u prethodnim tjednima - rekao je Jupić nakon današnje sjednice Vlade ZDK-a.

Prema najnovijim podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u prethodna tri dana registrirana su 82 nova slučaja zaraze, tako da ukupan broj zaraženih virusom COVID-19 u ovom kantonu iznosi 6.000. Aktivnih je 1.935 slučajeva, a do sada je od posljedica zaraze umrlo 346 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom je 540 osoba.

Jupić je rekao da je u toku raspodjela zaštitne medicinske opreme koju su Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja dobili iz NATO-štaba i Američke ambasade u BiH.

Vlada je usvojila Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2021. godinu, s odlukom o izvršavanju Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a. Jupić je pohvalio menadžment ZZO-a na čelu s direktorom Omerom Škaljom što je usprkos smanjenim prihodima, koji su posljedica stanja u privredi uslijed pandemije koronavirusa, uspio da stabilizira Fond zdravstvenog osiguranja.

- Mislim da će ZZO poslovnu godinu završiti s pozitivnim rezultatom, što je svakako za svaku pohvalu - rekao je Jupić.

Naveo je da su Financijskim planom ZZO-a za 2021. godinu predviđena i sredstva namijenjena za povećanje plaća radnika zaposlenih u zdravstvu, a u skladu s potpisanim sporazumom s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK-a s kojim će biti zaključen novi kolektivni ugovor nakon što Plan usvoji Skupština ZDK-a.

- Siguran sam da će sve ono što smo obećali NSSRZZ-u biti realizirano i potpisano do 31. januara, a da će se benefiti koji su dogovoreni, odnosno povećanje satnice, primjenjivati od 1. januara. To smatramo velikim uspjehom Vlade i Ministarstva zdravstva, jer smo uspjeli riješiti ovo pitanje za razliku od mnogih drugih kantona u FBiH - rekao je Jupić.

On je naglasio da zdravstvene ustanove u ZDK daju sve od sebe u pandemiji koronavirusa i da po parametrima rada ne odskaču od zemalja u regionu i svijetu. Naglasio je da će fokus u budućem radu Kriznog štaba i zdravstvenog sektora biti tretman non-COVID pacijenata, odnosno normalizacija pružanja redovnih zdravstvenih usluga pacijentima u ovom kantonu.

Press služba ZDK