Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Kako će glasati zaraženi koronavirusom ili oni koji su u izolaciji

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 77. (hitnoj) sjednici održanoj 10. studenoga 2020. godine usvojila izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u BiH u djelu koji se odnosi na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizirani.

Navedenoj kategoriji birača je omogućeno da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima ukoliko uz zahtjev koji dostavljaju nadležnoj općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji dostave odgovarajući akt nadležne ustanove ili tijela (medicinski nalaz ili akt o izolaciji).

Središnje izborno povjerenstvo BiH je ranijim odredbama Pravilnika o provedbi izbora u BiH, koje su danas brisane, nastojala omogućiti ostvarivanje prava glasa i biračima koji ne posjeduju akt nadležnog tijela ako se njihovo ime nalazi u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača.

Međutim, nakon ostvarenih kontakata i poslanih upita prema nadležnim institucijama, nemamo cjelovitu povratnu informaciju o vođenju evidencija o spomenutoj kategoriji birača.

Općinske/gradske izborne komisije uglavnom nemaju informacija niti mogu utvrditi koje nadležno tijelo vodi ažurne evidencije o COVID-19 pozitivnim osobama i osobama kojima je određena mjera izolacije.

Zbog svega navedenog, Središnje izborno povjerenstvo BiH je odlučilo izmijeniti Pravilnik o provedbi izbora u BiH i na taj način omogućiti da se biračko pravo ostvaruje pod istim uvjetima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine a istodobno spriječiti i eventualne zloupotrebe.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze virusom COVID-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležnog izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtjev (pisani, putem maila, faksa) uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije (rješenje, medicinski nalaz).

vl