Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

MUP ZDK: Upozorenje građanima na obvezu nošenja zaštitne maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić, u povodu novog pogoršanja epidemiološke situacije na području Zeničko-dobojskog kantona, ovim putem želi podsjetiti građane da je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao hitnu sjednicu na kojoj je sagledao epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu koja se odnosi na ponašanje stanovništva u uvjetima pandemije a primjenjuje se od 26.10.2020. godine.

Naredbom je, između ostalog, naloženo da je nošenje zaštitne maske obavezno, kako u zatvorenim javnim prostorima, uz obavezno održavanje distance od minimalno dva metra, tako i na otvorenim javnim prostorima. Od obaveze nošenja zaštitnih maski izuzeta su djeca mlađa od šest godina, lica koja imaju probleme s disanjem zbog kroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugog lica, lica s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu.

Za nadzor nad provođenjem Naredbe Kriznog stožera na području Zeničko-dobojskog kantona nadležni su policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova. Policijski službenici će, obzirom da prioritetni cilj ovog ministarstva nije kažnjavanje nego zaštita zdravlja svih naših građana, u prvoj fazi, djelovati isključivo preventivno, tako da građanima za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s Naredbom Kriznog stožera upute odgovarajuće upozorenje. Ako mjere upozorenja ne budu dale odgovarajući rezultat, policijski službenici će biti primorani pristupiti izricanju kazni svim građanima koji se ne pridržavaju Naredbe, u skladu s važećim zakonskim propisima.

U vezi s navedenim, od građana Zeničko-dobojskog kantona očekujemo da najozbiljnije shvate naša upozorenja te da se savjesno, odgovorno i disciplinirano pridržavaju Naredbe Kriznog stožera, jer to je jedini način da oni svojim ponašanjem daju konkretan doprinos našoj zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Odsjek za odnose s javnošću – Kabinet ministra