Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Krizni stožer ZDK: Ispoštovane naredbe Kriznog stožera FBiH, rad Kantonalne bolnice odvija se u otežanim uvjetima ali nije doveden u pitanje

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) analizirao je provedbu naredbi i preporuka Kriznog stožera FBiH, koje se odnose na rad zdravstvenih ustanova, te konstatirao da je većina obaveza već izvršena i prilagođena aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj osigurale su 30 posto smještajnih kapaciteta za hospitalizaciju oboljelih od koronavirusa, a rad svih službi prilagođen je uvjetima pandemije.

- Nema potrebe za panikom, situacija jeste ozbiljna, ali zdravstveni sektor funkcionira i sve naše ustanove su otvorene. S ograničenim materijalnim, prostornim i kadrovskim kapacitetima, s čime smo se susretali i prije pandemije, ipak uspješno odolijevamo pandemiji i osiguravamo zdravstvenu uslugu - rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK.

Apelirao je na građane da se pridržavaju mjera, a medije pozvao da ne šire paniku i prizivaju kolaps zdravstvenih ustanova, vodeći računa o mentalnom zdravlju građana, što predstavlja novi izazov globalne pandemije. Naglasio je da će ovih dana biti riješen problem nedostatka testova, za što je sredstva osigurala Vlada ZDK-a, čime će se stvoriti uvjeti za testiranje ne samo zdravstvenih radnika i hospitalnih pacijenata, nego i svih drugih građana.

Krizni stožer je, također, izrazio financijske potrebe prema Vladi ZDK, koja je, kako je rekao, u prethodnom periodu bila jedina institucija koja je ozbiljno pomogla rad Kriznog stožera i zdravstvenog sektora u ovom kantonu, zatraživši da se u budžetu, pored sredstava za nabavku testova, za borbu protiv pandemije osigura dodatnih 10 milijuna KM.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac odbacio je medijske izvještaje o navodnom kolapsu ove najveće javne zdravstvene ustanove u ZDK-u, rekavši da je situacija ozbiljna jednako kao i u ostatku BiH. Najveći problem su zaraženi radnici, koji je s jučerašnjim danom bilo 104, od čega je 35 ljekara, 48 sestara, a preostali broj su administrativno i uslužno osoblje.

- To je svakako problem, ali to ni na koji način ne dovodi u pitanje funkcioniranje ustanove niti dovodi u pitanje davanje usluga građanima. Ne radi se ni o kakvom kaosu ni katastrofi, nego se radi o otežanim uvjetima funkcioniranja zbog same epidemije i zbog dodatnog "ispadanja" ljudi, ali radimo s preostalim kapacitetima i nitko nije bez usluge. Mi ćemo i dalje pružati usluge hitnih operacija, intervencija i svega onoga što pacijentima pripada i za to imamo osigurane ljudske i materijalne kapacitete - rekao je Skomorac.


Press služba ZDK