Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Subvenciju plaće dobilo 9.000 radnika u ZDK, u ponedjeljak Javni poziv za jačanje konkurentnosti vrijedan 2,6 milijuna KM

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dala je suglasnost na posljednju odluku o odobravanju subvencije plaće za mjesec travanj subjektima koji su naknadno dostavili dopunjene zahtjeve, čime je završena procedura dodjele subvencija subjektima kojima je bio zabranjen rad naredbama kriznih stožera FBiH i ZDK. Posljednjom odlukom, 25. po redu, odobreno je 266.742 KM, a odnosi se na 657 zaposlenih u poslovnim subjektima u ZDK-u.

- Odlukama koje je usvojila Vlada odobreno je ukupno 2,5 milijuna KM za isplatu subvencije plaća za ožujak i travanj, a pravo na subvenciju je ostvarilo 9.000 radnika. Našim mjerama pomogli smo obrtnicima, privrednicima i fizičkim licima s uposlenima i bez uposlenih, koji su imali zabranu rada, da lakše prebrode posljedice pandemije - rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Naveo je da je isplata poticaja u završnoj fazi te da su mnogi korisnici već dostavili izvještaje o utrošku sredstava, pozvavši i ostale subjekte da dostave izvještaje o namjenskom utrošku subvencije.

Vlada je usvojila izmjene Programa utroška sredstava Ministarstva za privredu namijenjenih za sanaciju posljedica pandemije u privredi, čime je omogućena realizacija nove mjere Vlade za pomoć privrednicima iz područja prerađivačke djelatnosti.

U ponedjeljak, 26. listopada, Ministarstvo će objaviti javne pozive za jačanje konkurentnosti, refundiranje troškova proizvodnih investicija u poduzećima i obrtima, te regresiranje kamata na kredite odobrene u 2020. godini kod komercijalnih banaka plaćene u periodu od 1. siječnja do 30. rujna. Pravo na refundiranje kamate imaju i ugostiteljstvo, hoteli, putničke agencije, koji su također pretrpjeli štetu zbog pandemije.

- Ukupan iznos namijenjen za ova četiri programa je 2,6 milijuna KM, a maksimalni iznos poticaja po jednom subjektu je 30.000 KM. Sve četiri javna poziva odnose se na refundiranje troškova. Javni poziv će biti otvoren 15 dana, a ovom prilikom pozivam privredne subjekte da se prijave za korištenje sredstava - rekao je Jelić.

Isplata polovine minimalne plaće za ožujak i punog iznosa minimalne plaće za travanj prva je interventna mjera Vlade ZDK za pomoć privredi u toku pandemije koronavirusa. Također, Vlada je liberalizirala i pristup kreditima Kreditno garancijskog fonda, uz mogućnost subvencioniranja kamate iz ove kreditne linije. S novom interventnom mjerom pomoć privredi u ZDK-u dostigla je iznos od preko 5 milijuna KM.

Press služba ZDK