Ministar financija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić: Vlada pripremila akcioni plan za izvršenje presuda, a dogodine će planirati sredstva za prijateljske nagodbe

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ukupne obaveze Zeničko-dobojskog kantona po osnovu pravosnažnih izvršnih presuda po tužbama zaposlenih u ovom kantonu iznose 155 milijuna KM, a taj dug sa zateznim kamatama narastao je na 300 milijuna - izjavio je ministar financija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić.


Komentirajući mirni protest grupe aplikanata u Zenici, Lovrić je kazao da je to problem koji je zatekao Vladu ZDK te da se vode aktivnosti na iznalaženju rješenja prihvatljivog za obje strane.


"Nakon niza sastanaka, Vlada je na sjednici 31. listopada donijela generalne mjere koje je naložio Europski sud za ljudska prava u Strazburu, a u skladu s mjerama donijeli smo Akcioni plan s rokom izvršenja od 22 godine. Po ovom planu, ZDK će u naredne 22 godine isplaćivati godišnje 13 milijuna KM na ime izvršnih sudskih presuda. Također, u budžetu za 2020. godinu ćemo planirati sredstva za prijateljske nagodbe i u toku je priprema javnog poziva", kazao je Lovrić.


On je podsjetio da je ZDK ove godine za izvršne presude isplatio 1,6 milijuna KM. Pored toga, u budžetu za 2019. planirano je 3,5 milijuna KM za isplatu po presudama Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, od čega je po osnovu nematerijalne štete i sudskih troškova već isplaćeno 500.000 KM, a preostali iznos nije isplaćen zbog "tehničkog problema". Naime, sud u Strazburu je naložio da se isplati nematerijalna šteta te izvrše presude domaćih sudova, s tim da se novac mora isplatiti na račune advokata koji su zastupali aplikante pred bh. sudovima.


"Međutim, mi smo od aplikanata dobili otkazivanje punomoći tim advokatima koji su ih zastupali pred domaćim sudovima, tako da smo u ovom trenutku došli u problem da ne znamo kome da isplatimo taj novac i na čiji račun. Bilo koje jednostrano otkazivanje punomoći bez odluke suda nije pravovaljano i to je stav Kantonalnog pravobranilaštva", kazao je Lovrić.


Ministarstvo financija o svemu ovome priprema informaciju koju će u petak razmatrati i zauzeti stav Vlada ZDK, vodeći računa da izvršavanjem presuda ne smije ugroziti ustavne funkcije i život u ovom kantonu.


Lovrić podsjeća da je Ministarstvo financija održalo niz sastanaka s aplikantima - prvi 25. listopada, a potom 8. studenog kada je primio 17 aplikanata, dok su na sastanak održan u prošlu srijedu, 13. szudenog, došli samo advokati koji su zastupali aplikante pred domaćim sudovima, ali ne i aplikanti i advokati iz Strazbura, koji su danas održali mirno okupljanje.


"Dugo godina se taj problem odugovlačio i nije se riješio. Ova vlada se uhvatila s tim u koštac i pokušava da nađe rješenje, međutim i ovog puta apeliram i na aplikante i advokate, koji su zastupali pred domaćim sudovima i Strazburu, da pokušamo naći rješenje", poručio je Lovrić.

Press služba ZDK

U sjedištu ZDK potpisana dva ugovora ukupne vrijednosti 529.359,48 KM

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak i direktor Kantonalne direkcije za ceste koja djeluje u sastavu ovog ministarstva Rasim Kovač potpisali su danas u sjedištu ZDK-a s izvođačima radova dva ugovora ukupne vrijednosti 529.359,48 KM.

S Kadrijom Muratovićem, direktorom poduzeća Sacom d.o.o. Sarajevo potpisan je ugovor o realizaciji projekta nabavke i postavljanja vertikalne
prometne  signalizacije i cestovne opreme na regionalnim cestama R 445 dionica Karaulsko Polje-Kakanj-Visoko-Podlugovi i R 474 M-17-Perkovići-Novi Šeher-Tešanj-Jelah-granica Federacije.

 U pitanju je 304.785,00 KM vrijedan projekt koji će doprinijeti poboljšanju sigurnosti na pomenuta dva regionalna pravca.
Također, s Edinom Porobićem, direktorom preduzeća „Porobić“ d.o.o. Zavidovići, potpisan je ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta i izgradnji pješačke staze u naselju Ulišnjak, općina Maglaj, na regionalnoj cesti R-465 dionica Zavidovići-Maglaj, lokalitet Ulišnjak.

Vrijednost ovog projekta iznosi 224.574,48 KM, a u pitanju je sanacija klizišta koje datira od prije dvadesetak godina, te se ovime prevenira štetno djelovanje na putnu infrastrukturu koja se nalazi u blizini klizišta.

„Sigurnost građana je naš prvenstveni cilj i primarna orijentacija te su ovo projekti koje realiziramo u cilju postizanja povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu
 na regionalnim cestama širom Zeničko-dobojskog kantona“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.
Sa poduzećem Porobić d.o.o. Zavidovići je potpisan i ugovor o izvođenju dodatnih radova na trajnoj sanaciji klizišta na regionalnoj cesti R 444 dionica Podlugovi-Breza-Vareš, lokalitet Vrankamen, a kojima će trajno biti sanirano klizište koje se nalazi pored regionalne ceste R444 na lokalitetu Vrankamen kod Breze.

Premijer Ganić razgovarao s delegacijom Crvenog križa ZDK

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, sa suradnicima, razgovarao je danas u svom uredu s delegacijom organizacije Crvenog križa ZDK na čelu s predsjednikom Markom Sinanovićem. Na sastanku su sudjelovali i ministri za zdravstvo dr. Adnan Jupić, rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić te ministar za financije Josip Lovrić.


U fokusu razgovora bila je suradnja između nadležnih kantonalnih ministarstava i Crvenog križa u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, edukacije učenika i građana kroz programe CK-a te drugih aktivnosti koje ova organizacija provodi na području Zeničko-dobojskog kantona.


Istaknuto je kako CK ima izuzetno važnu ulogu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi, ali zbog odljeva davalaca te neefikasne poticajne politike zadnjih godina svojim akcijama ne uspijeva osigurati ni polovinu potreba zdravstvenih ustanova u ZDK. Zbog toga je potrebno dodatno animirati javnost, posebno srednje škole i fakultete, da se uključe u dobrovoljne akcije koje su temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi.


Također, važan segment rada CK-a je i edukacija iz pružanja prve pomoći za učenike, odgojno-obrazovne radnike i vozače, djelovanje u kriznim situacijama, kao i skrb o osobama u stanju socijalne potrebe.


Vlada ZDK putem Ministarstva za zdravstvo i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice godišnje na ime podrške radu Crvenog križa iz budžeta izdvaja 20.000 KM.
Premijer Ganić je zadužio nadležne ministre da sagledaju mogućnosti i način da se poveća izdvajanje za podršku CK-u, a posebno u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi.

Dekan i uposlenici Šumarskog fakulteta u Sarajevu nagradili svjetskog prvaka u karateu Nirhada Mašića

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna


 Nirhad Mašić, student prve godine Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu obranio je početkom studenog  titulu prvaka svijeta u karateu u kategoriji seniori, preko 75 kilograma, na Svjetskom prvenstvu održanom u Stuttgartu.

Tim povodom  je na Šumarskom fakultetu u Sarajevu održana prigodna svečanost tijekom koje je prof.dr. Mirza Dautbašić, dekan Fakulteta uručio simboličan poklon i novčanu nagradu od Uprave i uposlenika Fakulteta.

„Ovo je ljepši dio posla dekana Fakulteta. Iskreno čestitam Nirhadu Mašiću, studentu prve godine našeg Fakulteta koji je uspio uraditi onaj teži dio posla, obraniti svjetsko zlato. U okviru svojih mogućnosti uposlenici Šumarskog fakulteta su pripremili novčanu nagradu za našeg studenta. Osim toga, obavijestit ćemo Rektorat, Ministarstvo obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo i Vladu Kantona i tražiti da primjereno nagrade svjetsko zlato Nirhada Mašića. Zahvalni smo Nirhadu koji na najbolji način predstavlja našu Bosnu i Hercegovinu, ali i Šumarski fakultet i Univerzitet u Sarajevu na svjetskoj sceni. Profesori, asistenti, kao i kolege s prve godine će pomoći Nirhadu da uskladi svoje studentske i sportske obaveze“, kazao je prof.dr. Dautbašić.

Zahvaljujući se na poklonu i novčanoj naknadi svjetski šampion Nirhad Mašić je istaknuo da se dugo i ozbiljno spremao za Svjetsko prvenstvo u Stuttgartu.

„Takmičenje jeste bilo naporno, do finala sam nanizao sve pobjede, a kruna je, naravno, bila finalna borba u kojoj sam savladao takmičara iz Srbije. Svjetsko prvenstvo je za mene završeno na najbolji mogući način, a evo sada obećavam da ću se maksimalno posvetiti studentskim obavezama i posvetiti se knjizi i učenju“, kazao je Mašić.

Foto:Zdravko Čolić oduševio publiku u zeničkoj areni

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 Regionalna zvijezda, Zdravko Čolić, nakon punih 7 godina ponovo je svojim bezvremenskim hitovima počastio publiku u zeničkoj Gradskoj areni „Husejin Smajlović“.

Ljubitelji Čolićevih pjesama su tri sata pjevali zajedno s njim tokom trosatnog koncerta. Zanimljivo je bilo vidjeti da Čoline pjesme pjevaju, kako oni stariji, tako i najmlađi ljubitelji muzike.

„Beral Music“ se i ovim koncertom potrudio publici u Zenici prirediti još jedan spektakl, a s pravom se može reći, da je te subotnje večeri, Čolin koncert bio najbolji provod na Balkanu, uz spektakularnu binu, plesače i plesačice i našu najveću zvijezdu.

Koncert je otvoren pjesmom „Produži dalje“, a nakon nje su se mogli čuti, kako stari, tako i novi hitovi Zdravka Čolića, koji su jednakom energijom publiku u areni držali na nogama.

Izvedbom pjesme „Jedna zima sa Kristinom“ pokazala je još jednom da Čolićev talent i neprikosnoveni glas godinama ne blijedi.

Dodajmo još i to da je Radio Žepče i ovaj put bio medijski pokrovitelj događaja i da je svoje slušatelje nagradio besplatnim ulaznicama za još jedan spektakl.

Vlada ZDK: Upriličen prijem za zlatne karatiste sa SP u Njemačkoj

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona upriličen je prijem za trenera i članove Karate kluba "Gard" Zenica, koji je ostvario sjajan rezultat na Svjetskom prvenstvu u okviru Svjetske Fudokan federacije održanom od 1. do 3. studenoga u Stuttgartu u Njemačkoj. Natjecatelji "Garda" okitili su se sa čak devet od ukupno 18 medalja koliko je osvojila reprezentacija Bosne i Hercegovine u konkurenciji oko 2.500 natjecatelja iz 40 zemalja.

Nirhad Mašić iz Begovog Hana odbranio je prošlogodišnje svjetsko zlato iz Rumunjske i u ukupnom poretku u reprezentaciji osvojio dvije zlatne medalje, dok se Naim Mandžuka iz Begovog Hana okitio zlatom ekipno u kategoriji U-21 mlađi seniori i bronzom u istoj kategoriji pojedinačno. Medalje su još osvojili natjecatelji ovog kluba Zeid Muratović, Meris Mahmić, Harun Orlić, Davud Bašić i Hamza Grahić.

Uputivši čestitke karatašima i treneru Adisu Orliću, premijer Mirza Ganić je rekao kako su ovakvi prijemi način da se mladima pošalje poruka da se trude, rade i stvaraju, a vlada će naći načina da podrži sport i uspješne pojedince.

"Vaš rezultat je tim veći ako se zna u kakvoj konkurenciji ste osvojili medalje. Veliki je uspjeh biti najbolji u svojoj zemlji, a posebice na međunarodnom nivou. Hvala vam što ste u najboljem svjetlu predstavili vaš kanton i domovinu BiH", kazao je premijer Ganić.

Trener i članovi KK "Gard" zahvalili su se institucijama Zeničko-dobojskog kantona na podršci radu ovog kluba, a posebno za odobrena financijska sredstva za pokriće troškova odlaska na SP u Njemačkoj.

Od klubova iz Zeničko-dobojskog kantona uspješan nastup imali su i članovi KK "Visoko", a medalje su osvojili Ejman Dišalari, Mirza Kaplan i Naidin Mlivić.

Prijemu su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, koji su potvrdili opredjeljenje institucija Zeničko-dobojskog kantona da nastave podržavati sport i uspješne sportaše, posebice osvajače medalja i odličja na međunarodnim natjecanjima.

Tokom prijema je najavljeno da će Vlada odobriti novčane nagrade svim natjecateljima iz Zeničko-dobojskog kantona koji su osvojili medalje.

Potpisani ugovori s korisnicima poticaja za jačanje konkurentnosti i razvoj turističke infrastrukture

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ugovori s korisnicima dva programa poticaja Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona, u ukupnoj vrijednosti 1,5 milijuna KM, potpisani su danas u sjedištu Vlade ZDK.
Sredstva Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede, investiranja u opremu, obuke radne snage, promocije i sajmova, standarda i kontrole kvaliteta te patenata u iznosu od 1.213.053,75 KM putem javnog poziva dobilo je 45 privrednih subjekata.

Navedena grant shema je fokusirana na tri prioritetne oblasti - prva, tehnološko unapređenje malih i srednjih poduzeća (MSP), unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa, druga je prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika radi postizanja višeg stupnja produktivnosti i kreiranje radnih mjesta, a treća oblast je pristup tržištu i promocija proizvoda MSP-a.

Po oblastima, za ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu predviđen je poticaj do 25.000 KM, uvođenje standarda kvalitete do 4.000 KM te uvođenje CE oznaka do 5.000 KM, s tim da iznos subvencije za jednu ili sve tri navedene stavke ne može prijeći iznos od 25.000 KM.

Za obuku radne snage koja će rezultirati stvaranjem minimalno tri radna mjesta predviđen je maksimalan iznos poticaja od 9.000 KM, odnosno učešće grant sheme po radniku od 3.000 KM, dok je za unapređenje pristupa tržištu i promociju proizvoda na međunarodnim sajmovima van BiH predviđen najveći iznos od 6.000 KM. U konačnici, jedna firma je mogla dobiti maksimalan iznos poticaja od 40.000 KM.

Na javni poziv mogla su se prijaviti MSP koja posluju minimalno šest mjeseci te imaju tri i više zaposlenih, uz obavezu da moraju osigurati vlastito financiranje od minimalno 50 posto ukupnog iznosa za realizaciju predloženog projekta. Ukupno je dostavljeno 70 zahtjeva od kojih je 45 bilo uredno.

"Projekcija je da će se odobrenim subvencijama inicirati realizacija planiranih projekata u iznosu od 3,5 milijuna KM te otvoriti 113 novih radnih mjesta. U odnosu na 2018. godinu, kada je za ovaj program isplaćeno 483.000 KM, ove godine je taj iznos unutrašnjim preraspodjelama povećan na 1,21 milijun KM, što predstavlja rast od 256 posto. To govori da su Vlada ZDK i Ministarstvo za privredu opredijeljeni da ulažemo u privredu i da radimo na razvoju našeg kantona", kazao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Potpisano je i 12 ugovora s korisnicima subvencija za projekte izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture u ukupnom iznosu od 282.434,57 KM. Radi se o projektima općina i udruženja građana koji bi u konačnici trebali inicirati realizaciju investicija i projekata u vrijednosti 2,6 milijuna KM.

Počinje eksproprijacija za gradnju autoceste prema Žepču

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Javno poduzeće Autoceste FBiH pristupa realizaciji projekta izgradnje dionice Medakovo–Ozimica poddionica Ozimica – Poprikuše, na Koridoru 5C.

Zbog toga će se provesti postupak eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju uz isplatu odgovarajućih naknada, pa iz ovog poduzeća pozivaju sve vlasnike nekretnina koji se nalaze na području Općine Žepče (k.o. Žepče Van, Papratnica, Željezno polje i Želeće), radi pokušaja sporazumnog rješavanja stjecanja prava vlasništva nad određenim nekretninama koje će se eksproprirati u svrhu izgradnje ove dionice. Svi zainteresirani vlasnici čije nekretnine se nalaze na pomenutom području mogu doći u prostorije JP Autoceste FBiH u Sarajevu, prenosi Faktor.ba

- Ako se vlasnici nekretnina navedenih katastarskih općina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresirani za sporazumno rješavanje stjecanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu s odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organom uprave - objašnjavaju iz JP Autoceste u javnom oglasu radi sporazumnog pribavljanja nekretnina.

 Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ranije je utvrdila javni interes za dvije dionice buduće autoceste na Koridoru 5C. Tada je utvrđeno da su izgradnja dionica autoceste Ozimica - Poprikuše u dužini od 12,9 kilometara i Medakovo - Ozimica na Koridoru 5C od 22 km od javnog interesa za Federaciju BiH. Video Player is loading. Riječ je o dionicama sjeverno od Zenice, odnosno između Zenice i Žepča. Dionica Ozimica - Poprikuše vrijedna je oko 390.600.000 KM. U rujnu je objavljen i tender za izradu Glavnog projekta autoceste dionica Medakovo – Ozimica.

 


Radio Žepče/vecernji.ba

Stranica 1 od 92