Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Farma „Pranjaš „ Žepče: Dvadeset godina upornog rada na ostvarenju sna

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Obitelj Tadić iz Žepča dvadeset godina se bavi proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda -  Ne brojimo radne sate i živimo od vlastitog rada

 

Obitelj Tadić iz MZ Vinište, Općina Žepče 2002. godine  krenula je   s proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Kada su ovi pioniri s dvije krave  započele  ovaj posao nisu ni sanjali da će dosegnuti  trenutnu brojku od 86 grla, od tog broja  45 muznih krava.

Posjetili smo ovu vrijednu obitelj  i s vlasnikom Farme“Pranjaš“  Marjanom Tadićem razgovarali o radu i budućim planovima.

Puno radnih sati i prije svega htijenja da se živi od  vlastitog rada ulaže se svaki dan ističe gospodin Tadić.

“ Na Farmi trenutno radi nas troje: ja,  supruga i jedan radnik, a sezonski upošljavamo više radnika, ovisi o potrebi. Brinemo se o svemu i nekako stižemo uraditi sve što je potrebno. Ne brojimo radne sate. Naš radni dan započinje već u 6,00  sati ujutro   i traje do duboko u noć ne rijetko i do ponoći. Ako se čovjek trudi i radi,od ovoga posla se može pristojno i živjeti“, istaknuo je Tadić.

Trenutno na farmi  45 krava na mjesečnom nivou  daje od 17.000 do  20.000 litara mlijeka koje se u cijelosti plasiraju Zeničkoj industriji mlijeka.

Manje količine sira i mliječnih proizvoda obitelj Tadić proizvodi za vlastite potrebe.

Mljekarstvo još uvijek nema zasluženo mjesto u našoj zemlji. Poticaji nisu dovoljni i ako ih ima kasne pa se moramo oslanjati na vlastite resurse, ističe Tadić.

„Otkupna cijena je niska, poticajne mjere nisu ni blizu dostatne ali tako je trenutno svima. Unatoč svemu,   mi razmišljamo o proširenju proizvodnje. Trenutno potražujemo zemlju za sjetvu  s kojeg ćemo prikupljati usjeve za proizvodnju hrane. Naime, sve slobodno i raspoloživo zemljište, u dogovoru s vlasnicima, mi koristimo. Ako se otvore nove mogućnosti povoljnog korištenja zemljišta, sigurno idemo u proširenje proizvodnih kapaciteta, istaknuo je Tadić za Radio Žepče.

Podsjećamo , zahvaljujući projektu  općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG kojeg implementira UNDP a financira Vlada Švicarske, gospodin Tadić je riješio svoj veliki i dugogodišnji problem pitke vode. Zahvaljujući ovom projektu  farma krava "Pranjaš" sada ima redovitu vodoopskrbu  čime se poboljšala  i kvaliteta mlijeka.

Na kraju našeg razgovora gospodin Tadić je uputio snažnu poruku svima koji dvoje oko pokretanja vlastite proizvodnje, posebice mladim ljudima, da ostaju ovdje, da rade, jer trud i rad se na kraju uvijek isplati, zaključio je Tadić.