Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

FOTO-Radunice: Upriličena volonterska akcija 72 h bez kompromisa

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U petak,  25. rujna 2020. godine u župnoj zajednici sv Ane i Joakima u Radunicama  okupilo se dvadesetak volontera, kako bi sudjelovali u akciji „72 sata bez kompromisa“. Hladno vrijeme i kiša nisu spriječili  sudionike ove aktivnosti da urade puno posla. Kako  je tekla va akcija donosimo kroz izvješće Valentine Matijević, voditeljice tima volonterske akcije za župu Radunice, a sve to možete pogledati i u bogatoj foto galeriji."Prvi dan smo se okušali u stolarskom zanatu. Kako se u našoj Župi nalazi dosta raspršenih sela, potrudili smo se napraviti drvene putokaze. Isti dan smo postavili sve znakove te na njih stavili reflektirajuća svjetla kako bi putnici i prolaznici mogli ih vidjeti i u mraku. Pored putokaza postavili smo i kartu župe na kojoj se nalaze nacrtana sva sela i groblja te pored karte slike kapelica. Kartu župe  je 2010. godine nacrtao Nikola Badanković u Sarajevu. Ukupno su postavljenje 3 karte.


Najmlađi volonteri su se potrudili te prelakirali sve klupe ispred Crkve, pokupili lišće u župnom dvorištu, te su, kako našem župniku ne bi bilo zima, prevezli drva bliže župnoj kući iz dvorišta. A dok župnik loži grijanje – grije se i naša cijela crkva, jer smo nedavno uradili podno grijanje.


Drugi dan skupina volontera uputila se u Cerije kod kapelice sv. Petra. Već treći puta u ovoj akciji nastojimo očistiti i oko ove kapelice. Zbog ne mogućnosti održavanja i malog broja ljudi koji žive u tom selu, kapelica je bila obrasla živicom i drvećem. Naši volonteri su se potrudili te očistili oko kapelice i popravili ogradu. Želja nam je da se i ubuduće  kapelica redovno čisti i održava. Druga skupina ostala je u župnom dvorištu s namjerom postavljanja karte župe i ispisa na ceradu plakata koja predstavlja 150 godina postojanja. Ispod župne kuće nalazilo je se drveće koje su trebali sasjeći naši volonteri. I to su uspjeli napraviti. Pored svega otišli smo i na groblje na Brankovićima te smo odstranili neke grane koje su se presavile preko ograde.
Radosni smo što je i nekoliko mladih, naših prijatelja, iz susjednih župa došlo nam pomoći i družiti se. I njihov rad nam je doprinio našem zajedništvu i dobro urađenom poslu.

Sretni smo što smo uspjeli odraditi puno korisnog posla, pokazivali smo svoje talente i dobru volju za radom. Nadam se da ćemo i pored akcije 72h bez kompromisa imati priliku organizirati radne akcije i napraviti još puno posla za župu.


U nedjelju smo svi sudionici volonterske akcije imali zajedničko druženje i roštilj. Pogledali smo slike i video prošlih volonterskih akcija, te smo u popodnevnim satima zaigrali i nogometa.

Volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ se već šest godina održava pod pokroviteljstvom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

Valentina Matijević, vođa tima volonterske akcije za župu Radunice