Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Godišnjica smrti nadbiskupa Marka Jozinovića

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

za svog predšasnika pokojnog nadbiskupa Marka Jozinovića, uz koncelebraciju pet svećenika.

U svojoj homiliji kardinal Puljić osvrnuo se na život svetoga Lovre, na njegovu mučeničku smrt koju je prouzročila mržnja prema kršćanstvu, a tu mržnju izazvao je neprijatelj Kristov đavao. S time je kardinal Puljić povezao jednu crtici iz života pokojnog nadbiskupa Jozinovića koji je kako je, kardinal rekao, svaki dan nakon krunice molio jedan Očenaš u „inat“ Đavlu paklenom.

Na kraju Svete mise svi su se uputili na grob pokojnog nadbiskupa Jozinovića gdje su svi zajedno izmolili opijelo.

Nadbiskup Jozinović rođen je 28. ožujka 1920. godine u Globarici( Devetinama), osnovnu školu pohađao je u Maglaju, gimnaziju i sjemenište u Travniku, a teološki studij u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1944. Nakon nekoliko službi na župama Zavidovići i Morančanima kraj Tuzle, te robije u Zenici od 26. lipnja 1946. do 15. ožujka 1951., odlazi na postdiplomski studij u Rim. Povratkom u Sarajevo obavlja više službi, a za vrhbosanskog nadbiskupa zaređen je 23. listopada 1977. godine u sarajevskoj katedrali. Umirovljen je 19. travnja 1990. Ratne godine proveo je u Dubrovniku, gdje je i umro 11. kolovoza 1994. godine. Unatoč velikim problemima zbog vihora rata, kardinal Puljić održao je obećanje dano blagopokojnom nadbiskupu prije njegove smrti da će, u slučaju da ga Bog pozove k sebi, dovesti njegovo tijelo i pokopati ga u katedralu. Kardinal Puljić to je uz velike teškoće i ostvario. Misu zadušnicu u koncelebraciji sarajevskih svećenika, predvodio je kardinal Puljić. Govoreći o pokojnom nadbiskupu Jozinoviću, kardinal Puljić je istaknuo njegov težak svećenički i biskupski život i njegovu ljubav prema Crkvi i Božjem narodu. O pokojniku je govorio i provincijal Bosne Srebrene pokojni fra Petar Anđelović, a pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar pročitao je između brojnih brzojava sućuti, upućenih u povodu nadbiskupove smrti, brzojave kardinala Angela Sodana, državnog tajnika Svete Stolice i nadbiskupa zagrebačkog pokojnog kardinala Franje Kuharića, koji su izrazili svoje žaljenje zbog nemogućnosti osobnog sudjelovanja u sprovodnim obredima i pokopu u Sarajevu u kojem je bjesnio rat. 

U ponedjeljak, 10. kolovoza velečasni Vlado Jagustin i don Ivan Matijević, u nazočnosti rodbine i  velikog broja vjernika, slavili su Svetu misu zadušnicu u rodnoj župi pokojnog nadbiskupa Marka Jozinovića, Marije Pomoćnice kršćana u Globarici.