Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

HKUD"Gromovnik": Šeherski čuvari tradicije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Članovi HKUD „Gromovnik“ Novi Šeher su proteklog tjedna u Mladoševici, kod Novog Šehera snimali običaje tradicionalnog uređenja lana.

 

U prelijepom starinskom ambijentu prikazali su gotovo cijeli proces uređenja lana. Uz stupanje-nabijanje, češljanje, ručičanje i predenje lana ovi vjerni čuvari svoje tradicije su glumili, pjevali i igrali, upravo kao što se to radilo i prije stotinjak godina.


U programu su sudjelovala i djeca koja su, pored ognjišta, pekla kukuruz i jabuke na štapovima. Cijeli program su snimali profesionalni TV snimatelji iz Mostara jer je Gromovnik jedni član državne organizacije hrvatskih KUD-ova u BiH (UHAKUD) sa žepačko-maglajskog područja. Gromovnici najavljuju snimanje i novih, tradicionalnih tema koje će uskoro obraditi te ih tako trajno sačuvati od zaborava.

 

Budući da su ove godine uskraćeni za javne nastupe (zbog koronavirusa) članovi HKUD „Gromovnik“ iskoristili su ovo vrijeme za pisanje novih scenarija i snimanje videozapisa za vrlo vrijednu arhivu cijelog žepačko-maglajskog kraja.


Uskoro će i šira javnost moći pogledati ove prekrasne video-materijale, poručili su članovi HKUD "Gromovnik"