Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Uskoro: U Žepču “Naučni prilaz književnosti”

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Sedmi književnoumjetnički susreti u Žepču, sada već tradicionalni, ove godine podrazumijevaju tri manifestacije, od kojih se jedna već održana. Naime, u sali Doma kulture u Žepču je organizirana večer posvećena Nedžadu Ibrišimoviću - klasiku bosanskohercegovačke književnosti. Gosti su bili Ernad Grahić i Oro Ibrišimović, a moderatorica projekta je Zara Malićbegović. Predstavljen je i film „Igra riječi i sjena“, koji je rađen u koprodukcija Udruženja Baština i Federalne televizije.

Druga manifestacija, koju ovom prilikom i najavljujemo, jeste pod nazivom “Naučni prilaz književnosti”, koji je osmišljen u online formi, gdje će biti dostupan putem Facebook stranice Opće biblioteke.

Gošća je Aida Tule – psihologinja iz Sarajeva, koja više od jedne decenije radi u oblasti pozitivne psihologije kroz edukaciju i savjetovanje.

"Ovaj projekt je osmišljen tako da pokažemo kako to pisana riječ i književnost uopće utječe na naše razmišljanje i kako se književnost danas koristi kao neka vrsta terapije. To će biti 30-minutno predstavljanje, koje će prethodno biti najavljeno na stranici Biblioteke. Razlog zbog kojeg je ovo u online formi jeste  situacija s koronom koja je naložila neke druge vidove istupanja i predstavljanja javnosti.

Treća manifestacija je druženje sa Čitalačkim klubom Bookirani i o detaljima održavanja ovoga će javnost biti naknadno obaviještena. Planirano je u oktobru, kako bi se adekvatno obilježio Mjesec knjige.

 

Ovi krovni, Književnoumjetnički susreti VII, koji okupljaju jako mnogo ljudi su financirani od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta. Svaki put prepoznaju napor i rad Biblioteke i to nagrade. Naravno, zahvaljujemo se direktorici Biblioteke Sabini Malićbegović, načelniku općine Mati Zovko koji ovo ili organiziraju, ili nađu neki način pružanja podrške", kazala je za Radio Žepče koordinatorica projekata Zara Malićbegović.

Sav trud koji Opća biblioteka ulaže jeste zarad boljeg promicanja kulture, promicanja pravih vrijednosti i uključivanja mladih ljude u projekte. Tako, Biblioteka ispunjava svoj osnovni cilj – da bude na usluzi, ne samo svojim korisnicima, nego zajednici u kojoj radi. Također, cilj je davanje doprinosa razvoju i afirmaciji čitalačke kulture, što je veoma važno u ovom digitalnom dobu u kojem živimo.

U planu je mnogo drugih zanimljivih projekata, koji će biti orijentirani na sve dobne skupine. Zadaća svake ustanove ovog tipa jeste davanje svog maksimalnog doprinosa, a mi se nadamo da smo u tome uspješni i prepoznati.