Uskoro: U Žepču “Naučni prilaz književnosti”

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Sedmi književnoumjetnički susreti u Žepču, sada već tradicionalni, ove godine podrazumijevaju tri manifestacije, od kojih se jedna već održana. Naime, u sali Doma kulture u Žepču je organizirana večer posvećena Nedžadu Ibrišimoviću - klasiku bosanskohercegovačke književnosti. Gosti su bili Ernad Grahić i Oro Ibrišimović, a moderatorica projekta je Zara Malićbegović. Predstavljen je i film „Igra riječi i sjena“, koji je rađen u koprodukcija Udruženja Baština i Federalne televizije.

Druga manifestacija, koju ovom prilikom i najavljujemo, jeste pod nazivom “Naučni prilaz književnosti”, koji je osmišljen u online formi, gdje će biti dostupan putem Facebook stranice Opće biblioteke.

Gošća je Aida Tule – psihologinja iz Sarajeva, koja više od jedne decenije radi u oblasti pozitivne psihologije kroz edukaciju i savjetovanje.

"Ovaj projekt je osmišljen tako da pokažemo kako to pisana riječ i književnost uopće utječe na naše razmišljanje i kako se književnost danas koristi kao neka vrsta terapije. To će biti 30-minutno predstavljanje, koje će prethodno biti najavljeno na stranici Biblioteke. Razlog zbog kojeg je ovo u online formi jeste  situacija s koronom koja je naložila neke druge vidove istupanja i predstavljanja javnosti.

Treća manifestacija je druženje sa Čitalačkim klubom Bookirani i o detaljima održavanja ovoga će javnost biti naknadno obaviještena. Planirano je u oktobru, kako bi se adekvatno obilježio Mjesec knjige.

 

Ovi krovni, Književnoumjetnički susreti VII, koji okupljaju jako mnogo ljudi su financirani od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta. Svaki put prepoznaju napor i rad Biblioteke i to nagrade. Naravno, zahvaljujemo se direktorici Biblioteke Sabini Malićbegović, načelniku općine Mati Zovko koji ovo ili organiziraju, ili nađu neki način pružanja podrške", kazala je za Radio Žepče koordinatorica projekata Zara Malićbegović.

Sav trud koji Opća biblioteka ulaže jeste zarad boljeg promicanja kulture, promicanja pravih vrijednosti i uključivanja mladih ljude u projekte. Tako, Biblioteka ispunjava svoj osnovni cilj – da bude na usluzi, ne samo svojim korisnicima, nego zajednici u kojoj radi. Također, cilj je davanje doprinosa razvoju i afirmaciji čitalačke kulture, što je veoma važno u ovom digitalnom dobu u kojem živimo.

U planu je mnogo drugih zanimljivih projekata, koji će biti orijentirani na sve dobne skupine. Zadaća svake ustanove ovog tipa jeste davanje svog maksimalnog doprinosa, a mi se nadamo da smo u tome uspješni i prepoznati.

U ponedjeljak u Žepču otvorenje izložbe radova s 2. Male likovne kolonije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U ponedjeljak, 6. rujna 2021.godine., Društvo likovnih umjetnika „Mrlja“ u suradnji s udrugom Centar za društveni razvoj CEDRA i Domom kulture „Žepče“ organizirat će izložbu likovnih radova sudionika 2. Male likovne kolonije. Otvorenje izložbe je planirano u 10,00 sati, a ista će biti postavljena u galeriji Krug sve do 13. rujan 2021.godine.

Radovi su nastali tijekom Žepačkog ljeta 2021. Šesnaest mladih i talentiranih umjetnika, pod stručnim vodstvom članova DLU „Mrlja“- Alojzije Gašparević, Višnja Markanović, Saša Zečević, Jasmin Maglić i Belma Skopljak, izložit će 20-ak radova.

Mala likovna kolonija ima za cilj afirmiranje mladih umjetnika i pružanje potpore njihovom radu i stvaralaštvu.

Stoga Vas ovim putem pozivamo da posjetite izložbu i podržite naše talentirane umjetnike jer na mladima svijet ostaje.

Popis izlagača:
🖌 Čančar Filip
🖌 Džinić Kanita
🖌 Efendić Dženita
🖌 Grlić Iva
🖌 Ilvana Makić
🖌 Kovačević Lamija
🖌 Kovačević Lejla
🖌 Kremenjaš Lana
🖌 Mašić Dženita
🖌 Mehanović Nadia
🖌 Milardović Nikol
🖌 Perković Lucija
🖌 Sunger Ajla
🖌 Šimić Nikolina
🖌 Topić Lucia
🖌 Vidović Jana

Najava: 8. Gospodarski forum Općine Žepče posvećen drvopreradi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U 2021. godini, 8. Gospodarski forum Općine Žepče,  pokušava aktualizirati teme važne za sektor drvoprerade, koji usprkos pandemiji i njenim negativnim efektima na globalnu ekonomiju, ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

 

"U sklopu 8. Gospodarskog foruma, koji je planiran 15. listopada,  govorit ćemo o digitalizaciji i inovacijama u sektoru drvoprerade kao tradicionalnoj gradi privrede, pozitivnim pričama i uspješnim biznisima iz sektora drvoprerade te umrežavanju i klasterizaciji kao šansi za jačanje konkurentnosti domaćih kompanija na ino tržištu.

 

Kao i do sada, uključujemo javni, privatni i nevladin sektor te međunarodne organizacije kako bismo osigurali relevantne govornike na odabrane teme.

 

Gospodarski forum, kao centralni gospodarski događaj u Općini Žepče, osigurat će poslovno povezivanje kompanija iz sektora drvoprerade i pratećih industrija, omogućiti razmjenu iskustava te dati odgovore na najaktualnija pitanja kada je u pitanju rast i razvoj ovog sektora u Bosni i Hercegovini", najavili su iz Razvojne agencije Žepče.

 

Partneri u organizaciji 8. Gospodarskog foruma Općine Žepče su: Grad Široki Brijeg, Vanjskotrgovinska komora BiH, Ustanova za  stručno obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka i Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije (Centar za jugoistočnu Europu mreže Rosewood 4.0 – HORIZON 2020).

 

Organizator Foruma je Razvojna agencija Žepče a pokrovitelj Općinski načelnik Mato Zovko.

 

 

Najava: Uskoro koncert "Sevdah se vraća u grad"

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Osmi po redu koncert "Sevdah se vraća u grad" nam donosi nešto novo - po prvi put u našem gradu, u utorak 14.9. u 19,30 sati, nastupit će veličanstvena Amira Medunjanin u pratnji prof. Boška Jovića.

Broj ulaznica je ograničen zbog epidemioloških mjera, a iste možete rezervirati pozivom na broj 062/805-222, ili porukom na fb stranici Udruženja "Spektar".
   

Književno veče „ Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Bošnjačka zajednica kulture „ Preporod „ Žepče  u  povodu obilježavanja desete   godišnjice smrti književnika Nedžada Ibrišimovića upriličit će u srijedu  15.09. 2021.godine s početkom u 18,00 sati tradicionalno  književno veče „ Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića„.Književno veče će se održati u dvorištu kuće djetinjstva Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču.Na književnoj večeri ovog istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika, koji je svoje djetinjstvo, mladost i jedan dio radnog vijeka preveo u Žepču govorit će : prof.dr. Dijana Hadžizukić,prof. dr. Muris Bajramović, doc.dr. Irma Marić, predsjednik BZK Preporod u BiH prof.dr. Sanjin Kodrić i bh.dramski umjetnik Mirza Mušija.
 Žepče će i ove godine biti centralno mjesto obilježavanja godišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića.
Književno veče održat će se u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, te uz propisane mjere zaštite nadležnih institucija. U slučaju kiše  manifestacija će se održati u Domu kulture u Žepče.
Generalni pokrovitelji manifestacije;
 Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Žepče
Medijski pokrovitelji: Radio Žepče, portal zepce. ba
Tehnički suorganizator ; JU Dom kulture Žepče

Humanitarni bazar: Pokloni, zamijeni, kupi, prodaj

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Forum žena OO SDP BiH Žepče će u subotu, 11.9.2021. godine na platou ispred J.U.”Dom kulture” Žepče u terminu od 9:00 do 12:00 sati održati humanitarni bazar na kojem će učenici, roditelji i građani moći pokloniti, razmijeniti, simbolično “prodati” ili kupiti potrebne knjige.

Pozivamo sve zainteresirane sugrađane da se odazovu i podrže ovu akciju, a detaljnije informacije možete dobiti putem Facebook profila:

Melida Huseinbašić Kovačević☎️broj: 061 /333 - 031

Vildana Džinić ☎️061/ 847 - 583

Page 1 of 63