Tijelo nestale M. P. pronađeno u rijeci Bosni

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Nakon trinaestodnevne potrage za nestalom M. P. Iz Žepča, pripadnici gorskih službi spašavanja pronašli su danas tijelo nestale u rijeci Bosni.

U akciji koju je vodila GSS Žepče sudjelovali su pripadnici GSS Žepče, GSS Zenica, GSS Zavidovići i mještani Dolova
gss.ba

Razvojačenim braniteljima u ZDK isplaćena egzistencijalna naknada za studeni

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je danas egzistencijalnu naknadu za mjesec studeni razvojačenim braniteljima mlađim od 57 godina. Naknadu je dobilo 3.633 korisnika koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 573.516 KM.

 Za ovu namjenu iz proračuna za 2020. godinu izdvojeno je 5 milijuna KM, a ove godine iznos će se povećati na više od 7 milijuna KM.

 - Očekujemo da će se broj zahtjev povećavati i da ćemo u konačnici ove godine imati između 4 i 5 tisuća korisnika naknade - rekao je ministar za braniteljska  pitanja Fahrudin Čolaković.

 Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u ožujku 2020. godine, primjena je započela dva mjeseca kasnije, a do sada je ukupno isplaćeno sedam naknada.

 Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od travnja 1992. do prosinca 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva.

 Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.

 

Press služba ZDK

Predsjednik Udruge poduzetnika i poslodavaca na sastanku kod Općinskog načelnika

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

21. siječnja 2021. godine, općinski načelnik Mato Zovko i pomoćnik općinskog načelnika Namik Maličbegović su u posjet primili predsjednika Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče Ivu Mrkonjića.

Ivo Mrkonjić je dužnost predsjednika Udruge preuzeo prije godinu dana, po odluci donesenoj na posljednjoj održanoj skupštini.

Općinski načelnik je ovom prilikom napravio presjek stanja, te pojasnio na koji način općina Žepče surađuje s drugim organizacijama i radi projekte. Pomoćnik općinskog načelnika se osvrnuo na brojne projekte u kojima je Općina Žepče posljednjih godina, s naglaskom kako je kroz sve projekte cilj Općine biti na usluzi  privatnim poduzetnicima koji zatraže pomoć, pa tako i svim članovima Udruge  poduzetnika i poslodavaca.

Predsjednik Udruge se zahvalio Općinskom načelniku na prijemu, čestitao na izbornoj pobjedi, te iznio programe i ideje Udruge za buduće djelovanje koje je donijela skupština. Pred Udrugom je i dalje  rad na reorganizaciji posla i usuglašavanju stavova, što bi dovelo do bolje suradnje vlasti i udruge i još veće potpore poduzećima s područja općine Žepče. Naveo je i kako je kratkoročni cilj udruge prevladati situaciju i probleme uzrokovane pandemijom, te ići sa projektima prema ministarstvima i svim međunarodnim organizacijama.

Predsjednik Udruge također smatra da je poslovnom inkubatoru potrebno vratiti punu funkciju i u tom pravcu poduzeti konkretne korake, te novim poduzetnicima omogućiti rad u prostorijama udruge.

Na ovom sastanku je dogovoreno ustupanje prostorija Gorskoj službi spašavanja Žepče, odnosno Udruga je GSS-u ustupila prostorije na korištenje, a Općina će kroz redovito godišnje sufinanciranje udruga izmirivati  svoj dio obveza prema Udruzi za korištenje prostora.

Žepče: U 2021. planirani brojni projekti, oko stotinu mladih obitelji gradit će svoj novi dom

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Žepče, mala općina u Zeničko-dobojskoj županiji, sredina je s najviše obrta u državi u odnosu na broj stanovnika. Brojni projekti planirani su i u ovoj, 2021. godini, a jedan od najvažnijih je i Novo naselje u kojemu bi dom već ove godine moglo početi graditi oko stotinu mladih obitelji, piše Večernji list BiH.


Naime, Općina po znatno povoljnijoj cijeni mladim bračnim parovima daje zemljište na kojem će graditi svoje kuće, odnosno odlučiti se za ostanak u Žepču, gdje će nastaviti graditi svoju budućnost.

Kapitalne investicije

 Inače, na području ove općine egzistira 2146 registriranih poljoprivrednih gospodarstava te 450 obrta.
Upravo ta činjenica, između ostaloga, potvrđuje i onu kako je Žepče jedna od najperspektivnijih općina u Bosni i Hercegovini. Uz navedeno, brojni projekti čiju je realizaciju u 2020. godini usporila pandemija koronavirusa bit će nastavljeni u ovoj godini, a načelnik Mato Zovko za RTV Herceg Bosne predstavio je neke od projekata koji su od iznimne važnosti za ovu sredinu.
 - Prije svega, moramo zadržati funkcionalnost općinske uprave, funkcionalnost i likvidnost svih ustanova, javno komunalnog poduzeća, Razvojne agencije Žepče, ali i sve projekte koje je Općinsko vijeće formiralo. Često spomenem poslovicu: “Pod lošim krovom pati cijela zgrada”. Pa evo, mi ćemo nastojati krov još više učvrstiti kako ne bi trpjela cijela zgrada te voditi računa o svim javnim ustanovama i institucijama jer to su poluge pomoću kojih stvaramo što bolje uvjete života i rada na području naše općine - kazao je načelnik Zovko za RTV Herceg Bosne dodajući kako ih u predstojećem razdoblju čekaju pune ruke posla.
 - Posla je puno i to sam već ranije rekao, ali u ovom vremenu koje je pred nama nastojat ćemo raditi sve što je u našoj moći. Ušli smo u velike kapitalne investicije, među kojima je jedna od iznimnog značaja, a to je izgradnja zgrade Osnovne škole.
Trebamo krenuti u projekt navodnjavanja na području općine za tri polja, i to za područje Lupoglav, Radovlje i dio Polja Žepče. Također, počeli smo s izgradnjom školske dvorane u naselju Željezno Polje, a zatim trebamo početi i s izgradnjom ambulante. U ovoj godini čeka nas i nastavak izgradnje infrastrukture u poslovnoj zoni Radovlje, ali i početak izgradnje infrastrukture u Novom naselju, u kojem će mladi Žepčaci graditi svoje domove - objašnjava Zovko.

Prodani svi placevi


 Inače, Općina Žepče formirala je Novo naselje, gdje je općinsko zemljište, odnosno placeve, “dodjeljivala” uz određenu novčanu naknadu preko javnih poziva.

Prodaja je išla posljednjih 10 godina kontinuirano. Prošle godine u prosincu prodani su svi placevi, njih oko stotinu. Prodaja je, kako doznajemo, išla po znatno povoljnijoj cijeni, što je vid pomoći Općine u izgradnji kuća mladim bračnim parovima. Od novca koji se naplati prodajom zemljišta gradi se infrastruktura toga naselja, odnosno njemu prilazne ceste.
vl

Održan sastanak radne grupe za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Dana, 21.01.2021. godine s početkom u 13:30 h u Sali OV održan je prvi sastanak Radne grupe  za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa općine Žepče na projektu „Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unaprjeđenje strategija pripravnosti u Bosni i Hercegovini i Srbiji“ (PREPS).

Ovaj projekt ima za cilj da Bosna i Hercegovina i Srbija postanu otpornije na ponavljajuće prirodne katastrofe. Kako bi se postigao ovaj cilj, PREPS projekt će kroz ključne projektne aktivnosti unaprijediti suradnju između općina i mjesnih zajednica u svrhu izgradnje trajnih sustava i struktura za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa koji će biti u funkciji i nakon završetka projekta. Implementatori PREP projekta su : CRS (Ured u BiH i Srbiji) , Caritas Srbije i Čovjekoljublje, a period trajanja projekta je od 01.10.2020.- 03.09.2022. godine.

 

Nastavljena potraga za Milenkom Planinac

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Unatoč lošim vremenskim uvjetima GSS Žepče svakodnevno pretražuje korito rijeke Bosne i traga za nestalom Milenkom Planinac. Tako su i danas ponovno pretražene obje strane rijeke Bosne od Žepča do Zavidovića, a u potrazi su osim žepačkog GSS-a sudjelovali i pripadnici Specijalne policijske jedinice Zeničko-dobojskog kantona.

„Dosad, nažalost, nije bilo rezultata, ali to nas ne demotivira i nastavit ćemo davati sve od sebe. Vjetar u krila su nam poruke potpore sugrađana i ovim putem im se zahvaljujemo“-poručuju iz GSS-a.

 Podsjetimo, nestala Milenka Planinac je posljednji put viđena u nedjelju, 10. siječnja od kada joj se gubi svaki trag.

U trenutku nestanka na sebi je imala: smeđu jaknu oko rukava kariranu, crvenu majicu, crni donji dio trenerke, te crne cipele.

 Iz GSS-a još jednom apeliraju na sve koji imaju bilo kakve informacije o nestaloj, da to prijave na broj telefona 063 544 633 ili broj policije 122.

Potraga za nestalom bit će nastavljena i u narednim danima.

Žepčanka Kaja Pavlović: Pomogli su mi naporan rad, trud, disciplina, rano ustajanje i vjera da ću uspjeti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Upoznavši Kaju Pavlović, shvatite da ste upoznali ženu koja je snažna kao stijena. Shvatite da želite biti u njenoj blizini, da želite kao ona ponosno koračati visoko uzdignute glave i biti podrška drugima. Ne, Kajin put nije bio lagan, no ova hrabra Žepčanka je na najbolji mogući način iskoristila karte koje joj je dodijelio život. Kaja je danas poduzetnica koja širi svoj biznis, a ujedno pruža svesrdnu podršku drugim ženama.
Kaja Pavlović

Kajo, danas kada pogledate unazad, koje su to vještine i osobne karakteristike koje su vam najviše pomogle na poslovnom putu? Vaša obitelj vam je također dala snažnu podršku?

Kada sam prije 6 godina postala samohrana majka troje djece, gledala sam kako da stvorim za djecu i sebe normalan život. Ja sam bila domaćica, bez radnog iskustva i jednu godinu sam šila za njemačku firmu koja je proizvodila opremu za automobile. Nakon toga, zajedno sa bratom pokrećem biznis i nakon dvije godine sam se osamostalila, i pokrenula svoj obrt. Uvijek i u svemu moja djeca su mi bila moj vjetar u leđa i moja vjera da moram uspjeti. Tako je i danas, sve što radim, radim bolje njihovo bolje sutra.

Ključna karakteristika, ja bih rekla osobina, je bila vjera. Vjera da ću uspjeti. Također, veoma važan je bio i naporan rad, trud, disciplina, rano ustajanje, dug radni dan, a i danas je tako. Veoma važna je i disciplina upravljanja novcem, praćenje potrošnje i ulaza novca. Od naizgled bezizlazne situacije, uz puno zalaganja, discipline, vrijednog rada, danas sam samostalna poduzetnica. Istina, puno sam se odricala i puno se i dan danas odričem, jer stalno ulažem u svoj biznis.

Registrirali ste svoj obrt prije tri godine, na koji način ste se predstavili tržištu i kako ste došli do dovoljnog broja klijenata? Da li ste u početku imali sve isplanirano ili ste jednostavno počeli raditi i svojim radom privlačiti klijente?

Kada sam počela razmišljati što je to čime bih se ja mogla baviti, kao neko tko nije imao radno iskustvo, shvatila sam da znam ono što većina žena zna – čistiti. Tako sam došla na ideju da se počnem baviti dubinskim čišćenjem, a usluge koje nudim su dubinsko čišćenje auta i namještaja te čišćenje stambenih prostora, a uskoro proširujem svoje djelatnosti. Na početku nisam imala sve planirano, jer kroz posao uvijek učite nešto novo. Svojim radom ali i reklamiranjem na društvenim mrežama sam proširila svoj posao. Posebno važan i nezamjenjiv alat promocije i dolaska do novih klijenata je preporuka, odnosno zadovoljni klijenti koji vas sami dalje preporučuju.Kad govorimo o poticajnim mjerama, da li ste koristili neke od poticajnih mjera koje su dostupne u vašoj lokalnoj zajednici ili na višim instancama vlasti?

Za ove tri godine samostalnog poslovanja, uspjela sam iskoristiti jednu poticajnu mjeru za samozapošljavanje, no kada govorimo o drugim vidovima poticaja, oni su uglavnom rezervirani za poljoprivredu i mi iz uslužnih djelatnosti nemamo priliku da apliciramo. Meni kao maloj poduzetnici koja radi na proširenju posla, i koja će zapošljavati više ljudi bi veoma dobro došao poticaj za kupovinu mašina koje koštaju po nekoliko tisuća maraka.  

Vaša energija, iskustvo, spremnost da pomognete usmjerava ka vama druge žene koje imaju poslovnu ideju. Koji vid podrške je najpotrebniji ženama koje razmišljaju o ulasku u poduzetničke vode?

Ženama treba financijska podrška, ali i ohrabrenje da neko stoji iza nje. Ovo mogu biti institucije koje će davati jasne smjernice, informacije, podršku i savjete za sve one koje krenu u pravcu samozapošljavanja (kao što je naša Razvojna agencija Žepče). Tko nije iskusio što znači zaraditi nekoliko stotina maraka mjesečno, a da ne govorim o tisuću ili više, taj ne zna koliko vjere, truda ali i sreće je potrebno. Ženama nedostaje hrabrosti, nije lako da jedna žena s troje djece krene u biznis, i ja se trudim svojim primjerom pokazati da je sve moguće.

U sklopu projekta „Osnažene žene za snažne zajednice“ koji implementira Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu sa šest lokalnih zajednica u FBiH, zvanično je s radom započeo i Klub za podršku poduzetništva žena općine Žepče čija ste vi članica. Općina Žepče na čelu s načelnikom, ali i kroz Razvojnu agenciju Žepče daje veliku podršku poduzetnicima ove općine, kao i osnivanju Kluba. Koje su naredne aktivnosti koje će pokrenuti klub?

Želim reći da je samo formiranje Kluba za podršku poduzetnicama odlična ideja, jer nam daje prostor da se umrežimo, predstavimo svoje usluge i budemo podrška jedna drugoj. Također, na ovaj način ćemo zajedno identificirati i definirati probleme s kojima se poduzetnice susreću, te uz podršku naše lokalne vlasti iste rješavati. Iako je iza nas period novogodišnjih blagdana, mi smo pokrenule humanitarnu akciju za pomoć stradalima u potresu: Žepče za Petrinju i Glinu. Pozivamo sve ljude dobre volje da svoje novčane donacije uplate na navedeni žiro račun i budu dio pozitivne priče o zajedništvu i humanosti.

 I za kraj, podijelite s nama što je to što vas je tjeralo naprijed u najtežim trenucima, što je vaša pokretačka snaga i vaš životni moto?

Moja djeca su mi bila pokretač za sve dobro u životu, i sve što želim je da uspijem da budu ponosni na mene. Moj moto je: „Možeš sve jer za sreću nikad nije kasno, ali moraš izaći iz zone komfora i tad životno putovanje počinje“. Ja sam 17 godina bila domaćica i s 36 godina sam se usudila da pokrenem biznis, da uzmem sve što mi život pruža i evo me rame uz rame s mnogim poduzetnicima koji su se nekad činili nedostižnim. Ako mogu ja, možete i vi.

poduzetna.ba

Predstavnici ŽOK Žepče posjetili Općinskog načelnika

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U ponedjeljak, 18.siječnja 2021. godine, općinski načelnik Mato Zovko je u posjet primio predsjednika upravnog odbora Ženskog odbojkaškog kluba Žepče Muhameda Curića i trenera kluba Tarika Gračića. Sastanku su nazočili pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i financije Namik Maličbegović i pomoćnik za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić.

Članovi uprave kluba su predstavili rad i djelovanje kluba. ŽOK Žepče ima 55 članica, raspoređenih  u 3 selekcije – pionirke, kadetkinje i seniorke, te se trenutno natječu u Super ligi Federacije. ŽOK Žepče u  sezonu 2020/2021. je ušao s tri kvalitetna pojačanja i najavljuje i dalje dobru igru na parketu. Nova imena u klubu su Una Hadžizulfić koja je na poziciji tehničara  dala veliki doprinos opstanka  kluba u Super ligi. Nova pojačanja  od ove sezone u ŽOK Žepče su Amila Bradarić na poziciji libera i Samra Krupinac na poziciji srednjaka.

Kao najveći problem kluba pojavljuje se nedostatak stručnog kadra i veliki troškovi ovosezonskog natjecanja.

Klub je utemeljen 19.04.2009.godine, a registriran 28.05.2009. godine, te od tada neprestano djeluje. ŽOK”ŽEPČE” trenutno vrši i upis novih članica- djevojčica od 7 do 15 godina.

Općinski načelnik je zahvalio predstavnicima ŽOK-a što rade na razvoju odbojkaškog sporta, osobito ženskog, te donatorima Pharmacon d.o.o, Jasmin-M d.o.o i Prograd d.o.o. Žepče, kao i svim drugim donatorima koji prate rad kluba. Zaželio je nastavak uspješne tradicije kluba, koji je jedini čisti ženski odbojkaški klub u našem gradu. Zahvalio je za dobru prezentaciju općine Žepče, te najavio daljnju podršku Općine kada je u pitanju opstanak ovoga kluba ali i razvoj sporta u Žepču općenito.

Subcategories