Ivan Tadić novi predsjednik Udruge pedagoga i zdravstvene kulture općine Žepče

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive


Udruga pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Općine Žepče na redovitoj Izbornoj Skupštini izabrala je novo rukovodstvo koje će ovo sportsko udruženje voditi u narednom četverogodišnjem periodu.


Za novog predsjednika udruge izabran Ivan Tadić, magistar sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu,trenutno uposlen u OŠ Žepče, a za tajnika je izabran prof. Mato Jukić, uposlenik OŠ "Fra Grga Martić" Ozimica

 


Podsjećamo, s mandatom od četiri godine, ovo najbrojnije sportsko udruženje u našoj općini, od 2008. do 2020. godine, vodili Jure Rašić, Pero Zekić i Goran Jurić.

 

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć Lejletul- Regaib

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Prva mubarek noć mjeseca redžeba je Lejletu-r-Regaib, nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a muslimani je kao odabranu noć obilježavaju u ibadetu

Na području Medžlisa islamske zajednice Žepče, ova noć će biti obilježena u svim džematima, prigodnim programom nakon akšam-namaza.

Vjernici se raduju mubarek noćima, jer čovjek svjestan Boga – prije negoli pogleda ka Nebesima - gleda u sebe. Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu - Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika da preispitamo svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost i kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

Lejletu-r-Regaib, Noć želja, također poznata kao Noć nade, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg Miljenika Muhammeda, a.s.
Za ovu noć se u muslimanskoj narodnoj tradiciji vjeruje da je to blagoslovljena noć u kojoj je suština Poslanika Muhammeda a.s. prešla od njegovog oca na njegovu majku. S obzirom na to da je Muhammed, a.s. kulminacija vjerovjesništva na Zemlji i da je poštovan kao “Pečat poslanika”, i “Milost svjetovima“ razumljivo je da je muslimanima ova noć važna jer je milošću Božijom u njoj otpočela posljednja vjerovjesnička priča.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.
Prema tome, mnogi muslimani širom svijeta koriste ovu priliku za dobrovoljne ibadete i zahvalnost Bogu na onome s čime je pejgamber Muhammed, a.s. poslan.

Dobra poljoprivredna praksa na farmama i modernizacija su ključ uspjeha

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) kontinuirano pomaže proizvođačima iz oblasti poljoprivrede i stočarstva da se educira, te primjene najnovija saznanja iz oblasti proizvodnje, zaštite bilja i životinja, te primjene dobrih poljoprivrednih i stočarskih praksi u svom poslu.

 

Tako je danas (četvrtak) tim INZ-a sudjelovao na edukativnom predavanju za proizvođače mlijeka s područja cijele BiH, koje je za svoje partnere proizvođače organizirala zenička kompanija ITC.

 

O modernim tehnologijama i dobroj farmskoj praksi govorili su najpozvaniji stručnjaci, a s njima su razgovarali farmeri iz Bugojna, Ključa, Sarajeva, Gradačca, Viteza, Vogošće, Maglaja, Žepča, Zenice....

 

O dobroj poljoprivrednoj praksi na farmama sudionicima je govorio dr. veterinarske medicine Rusmir Goletić, stručni suradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju u Zavodu za veterinarstvo INZ-a.

 

O novim tehnologijama i "zadnjoj riječi tehnologije" među kojima su i uređaji na farmama koje za bazu koriste internet i računarske programe na pospješivanju proizvodnje mlijeka govorio je menadžer srbijanske kompanije "Kurtsan agri" Ljupčo Stojčevski.

 

Posebna pažnja je posvećena razgovorima o konkretnoj prilici koja se pruža farmerima da, uz stručnu pomoć sudjeluju u apliciranju za pretpristupne projekte EU, obzirom da je iskorištenost sredstava koja su iz euro-fondova na raspolaganju našim farmerima, uglavnom za nabavku opreme, uglavnom daleko ispod 20 posto.

 

Zaključak skupa u Zenici je da je našim proizvođačima u poljoprivredi i stočarstvu neophodno uvođenje modernih tehnologija koje će utjecati pozitivno na brzinu, količinu, kvalitetu i higijensku ispravnost proizvoda.

 

Oprema, ali i stručna konzultantska pomoć, pa nerijetko i povoljna kreditna ili grant sredstva su na raspolaganju, ali preduvjet za sve to jeste praćenje modernih tokova, uređaja i tehnologija u ovoj oblasti.

 

U INZ-u ističu da primjeri dobre farmske prakse i uvođenja europskih standarda, uz pomoć domaćih stručnjaka, već pojedincima u ovoj oblasti daju konkretne rezultate u prodaji, ali i izvozu na sve zahtjevnije međunarodno tržište.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Blagoslov ispovjedaonice i zavjetna misa Sv. Ani u Radunicama

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U Radunicama nadomak Žepča, ovogodišnji je početak korizmenog vremena obilježio blagoslov nove ispovjedaonice. Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 26. veljače ova župna zajednica molila je i zagovor svoje nebeske zaštitnice Sv. Ane.

Neposredno prije misnoga slavlja novoizrađenu ispovjedaonicu u župi Svete Ane u Radunicama, blagoslovio je žepački dekan, preč. Predrag Stojčević. Nazočne među kojima je bio i župnik iz Zavidovića vlč. Stipo Knežević, pozdravio je župnik domaćin vlč. Ilija Orkić. Poseban pozdrav uputio je onima koji svakog 26-og u mjesecu dolaze u ovu crkvu moliti zagovor Sv. Ane, zaštitnice majki, trudnica i djece.

U prigodnoj propovijedi u misi preč. Stojčević osvrnuo na misna čitanja – proroka Joela u vrijeme krize i gladi, kao i na značenje pepela u ljudskoj svakodnevici. „Pepeo predstavlja ništavnost, nevažnost, prolaznost – a takvi ćemo i mi biti ako se ne oslonimo na Boga i ne prepoznamo prave vrijednosti“, naglasio je žepački dekan.

Ispovjedaonicu su darovali vlč. Nikola Pranjić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je kršten u Radunicama i jedan dio svog života proveo u župi Radunice, te  tvrtka za preradu drveta Budo export d.o.o. iz Novog Šehera. Radove je izveo domaći majstor Blaž Antolović, prema nacrtu ing. Drage Rimca.

Spomenimo da se u jubilarnoj 150. godini postojanja župe Radunice, obavljaju se i drugi radovi u crkvi, kako bi se što ljepše dočekali ljeto i slavlje patrona. Kroz protekle tri godine sustavno se radi na obnovi crkve, koja je najstarija u žepačkom kraju. Tako je u prezbiterij ponovno vraćen stari oltar Sv. Ane, koji je izmješten za vrijeme II. vatikanskog koncila i reforme u sporednu lađu. Župljane je, pak, ponajviše obradovalo podno grijanje, uvedeno prije dvije godine.

Župnik je izrazio nadu da će nova ispovjedaonica biti što više u uporabi tijekom ovoga korizmenog vremena. A praktičnost i njezina ljepota bit će dodatan razlog za kvalitetnije obavljanje sakramenta pomirenja.

Upriličen prijem za predstavnike temeljnih braniteljskih udruga povodom Dana neovisnosti BIH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, dopredsjedavajući Ivo Tadić i Mladen Simić, premijer Mirza Ganić i ministar za braniteljska pitanja Fahrudin Čolaković upriličili su danas prijem za predstavnike temeljnih braniteljskih udruženja Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike BiH, povodom 1. ožujka - Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Jusuf Rakman, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Nazim Bečirović, predsjednik Udruženja RVI paraplegičara Suad Srebrenica, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Fatima Mahmutagić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca - Unija veterana Vernest Karzić, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Dragan Janko, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Vuković te predsjednik HVIDRA HVO Pero Lujić.

Predstavnici temeljnih braniteljskih udruženja zahvalili su se Vladi i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona na odnosu prema ovoj populaciji i dostignutim pravima, pozvavši gradove i općine da slijede primjer kantonalnih institucija koje pridaju zasluženi značaj braniteljskim udruženjima.

Istaknuto je da je Dan nezavisnosti praznik koji spaja sve one koji su se 1992. godine izjasnili za neovisnost Bosne i Hercegovine kao države svih njenih naroda i građana.

Vrhunska stručnjakinja Alemka Markotić: Zavidovićanka šefica obrane od koronavirusa u Hrvatskoj

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Razumljivo, precizno, smireno i argumentirano – tako se mogu okarakterizirati javni nastupi i izjave koje ovih dana daje prva hrvatska infektologinja, prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Drži profesionalnu distanciju u komunikaciji, ali je istovremeno dostupna za informacije, podjednako u i dok boravi na kakvom međunarodnom kongresu i posljednjih dana dok 24 sata svakodnevno sudjeluje u aktivnostima oko koronavirusa. Ova vrsna stručnjakinja profesionalno i suvereno Zaraznu vodi posljednjih nekoliko godina, preuzevši funkciju od kolegice prof. Adriane Vince.

“Spretna, control freak”

– O kolegici Markotić mogu reći sve najbolje. Vrhunska je stručnjakinja u svom poslu i vrhunska profesionalka. Evo, i ova situacija pokazala je da ona reagira na najbolji mogući način i u izvanrednim okolnostima, kao i u dnevnoj rutini – kazao nam je prof. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Klaićeva i Zarazna, dodaje, redovito surađuju pa tako djeca s Infektivne u Klaićevu dolaze nerijetko na dječju kirurgiju, magnetnu rezonanciju i druge preglede i dijagnostiku, a jednako tako djeca iz Klaićeve bivaju zbrinuta u Infektivnoj.

– Inteligentna, spretna, brzo reagira. “Control freak”. Pod užasnim je pritiskom, ali iznimno staložena. Dama, može se reći – ocjena je koju smo čuli od nekih poznavatelja ove 55-godišnje infektologinje koja je karijeru počela u Domu zdravlja u Zavidovićima kao liječnica opće prakse.


Rođena Zagrepčanka, srednju školu završila je u Zavidovićima, mjestu između Doboja i Zenice, a medicinski fakultet u Sarajevu. Nakon rada u ambulanti opće prakse, znanstvenu karijeru počela je razvijati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, na međunarodnom projektu istraživanja učinkovitosti ribavirina u liječenju hantavirusnih infekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases (USAMRIID), Frederick, Maryland.

Bila je stipendist National Academy of Sciences, National Research Council iz SAD-a za postdoktorska istraživanja imunopatogeneze hantavirusa u USAMRIID-u. Za rezultate ovih istraživanja dobila je Joel Dalrymple Memorial Award (American Society of Virology) i USAMRIID-ov novčić.

Za svoja je istraživanja dobila sedam nacionalnih i devet međunarodnih nagrada.

Večernji list

Školama u ZDK preporučeno da otkažu ekskurzije izvan države

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izdalo je preporuku svim osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu u vezi sa aktualnom situacijom oko širenja korona virusa.

Radi epidemiološke situacije u svijetu koja se jako brzo mijenja te se pojava virusa COVID-19 može očekivati i u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini, kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da sve države treba da dostave poseban akcenat na smanjenje infekcije kod ljudi, prevenciju sekundarnog prenošenja i globalnog širenja i da doprinesu pružanju međunarodnog odgovora kroz komunikaciju i suradnju svih resora i aktivno učešće u stjecanju znanja o virusu i bolesti, a povodom velikog broja upita radnika škola vezano za putovanja tijekom proljetnog raspusta i zahtjeva za odlazak na ekskurzije učenika osnovnih i srednjih škola, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona preporučuje otkazivanje svih ekskurzija učenika i putovanja radnika osnovnih i srednjih škola planiranih u ovom kriznom periodu, izvan naše države.

"Napominjemo da se, s tim u vezi, treba pridržavati generalnih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u cilju smanjenja rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija, poput gripe čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog korona virusa, te da učenike i radnike škole kontinuirano obavještavate o mogućim novim mjerama opreza od infekcije", navodi se u preporuci Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Press-služba ZDK

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U nedjelju, 01. ožujka/marta obilježava se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Općinsko vijeće Žepče svake godine ovaj datum obilježava Svečanom akademijom.

Svečana akademija će se održati 28.02.2020.godine, u dvorani Doma kulture s početkom u 14,00 sati.

Svi građani su pozvani da prisustvuju Svečanoj akademiji i obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

Subcategories